Kestros ÇEŞMESİ
Kestros Çeşmesi
Kuzey-güney doğrultulu caddenin kuzey bitiminde, akropolis eteklerinde yer alan yapı “U” şeklinde bir plana sahiptir. Yapı, bir yandan Kurşunlu’dan gelen suyun cadde boyunca kanala akışını sağlayan bir çeşme işlevi görmüştür; diğer yandan da çeşmenin iki yanındaki merdivenler vasıtasıyla akropolise girişe izin veren bir kapı niteliğindedir.
u kente dışarıdan geldikten sonra, Aksu nehrini simgeleyen ve yatar vaziyette betimlenmiş Kestros heykelinin arkasındaki hazneyi doldurur. Sonra buradan aşağı dökülerek, önce önündeki havuza akar. Bu havuzun kanala bakan kısmında hafif eğimli ve basamaklı bir düzenleme yapılmış, olasılıkla suyun debisini hızlandırarak bir tür çağlayan imgesi oluşturulmaya çalışılmıştır. İki katlı olduğu anlaşılan çeşmenin, kentin diğer pek çok yapısında olduğu gibi sütunlar ve Korinth başlıklarıyla süslenmiş anıtsal bir cephe mimarisi bulunmaktadır.
Bu yapıda Korinth başlıklarının yanı sıra kompozit başlıklar da kullanılmıştır. Yapıda yürütülen kazılarda Zeus, Apollon, Artemis, İsis gibi çok sayıda tanrı ve tanrıça heykellerinin yanı sıra İmparator Hadrianus’un biri çıplak, diğeri giyimli iki heykelinin de bulunmuş olması nedeniyle, çeşmenin yapımına İmparator Hadrianus zamanında başlandığı, ancak vefatından sonra tamamlanabildiği ileri sürülmektedir. Öte yandan mimari bezemelerdeki dönemsel farklılıklar ve doğu kenardaki duvar resimleri ve yazıtı yapının MS. 3.yy. ve sonrasında da çeşitli eklemelerle yeniden düzenlendiği göstermektedir.