Doğu-Batı doğrultulu sütunlu cadde
Doğu-Batı doğrultulu sütunlu cadde
Yaklaşık 410 m uzunluğundaki doğu-batı doğrultulu sütunlu cadde, batıda Via Sebaste üzerinden Pisidia Antioheiası’na, doğuda ise olasılıkla Solak Köyü’ne lokalize edilen nehir limanına uzanıyordu. Caddenin doğu kısmı düz bir hat şeklinde ilerlerken, batı tarafta üç belirgin kırılma yapar. Caddenin iki yanında kuzey-güney doğrultulu caddede olduğu gibi basamaklarla çıkan kaldırımlar, sütunlu galeriler ve gerisinde dükkanlardan oluşan bir düzenleme vardır. Su kanalı ise caddenin ortasından değil, batı tarafta güney portikonun, doğuda ise kuzey portikonun önünde yer almaktadır.
Caddenin bu düzenlemesinin, kuzey-güney doğrultulu caddede olduğu gibi Hadrianus Dönemi’nde gerçekleştirildiği ileri sürülmektedir. Ancak kanalının üzerinde görülen devşirme bloklar ve galerinin cephesini kapatması sebebiyle daha geç bir tarihte eklendiği düşünülmektedir. Öte yandan doğu-batı doğrultulu caddenin üzerinde var olan kentin Erken Roma İmparatorluk Dönemi’ne tarihlenen yapıları nedeniyle, kuzey-güney doğrultulu caddeden daha önce kullanılmaya başlanmış olmalıdır. Ayrıca, önemini Geç Antik Dönem içlerine kadar sürdürdüğü de anlaşılmaktadır. Zira burada bulunan ve zemininde İphigeneia’nın kurban edilmesi sahnesinin işlendiği bir mozaiğin bulunduğu MS. 2. Yüzyıla tarihlenen bir yapının bu dönemde bir ayazma olarak işlev gördüğü ileri sürülmüştür. Yine cephesi caddeye bakan ve MS. 1.yüzyıla tarihlenen Cornutus Palaestrası’nın güney cephesine Geç Antik Dönem’de bir çeşme yapısı eklenmiştir.
Doğu-batı doğrultu caddenin doğu tarafında sürdürülen kazılarda yeni bir basilika yapısı ile karşılaşılmıştır. Her iki caddenin birleştiği kavşakta Demetrios ve Apollonios isimli kardeşlerin yaptırttığı tak ile tetrapylon, caddenin batı kısımında ise Cornutus palaestrası, Kuzey Hamam yapısı ve caddenin sonunda Caracalla Çeşmesi bulunur.